Repair Café in de Kringloopwinkel

Het Repaircafé van Duurzaam Ameide draait nu alweer een paar maanden.  Het moet gezegd de mensen weten het goed te vinden.  Er worden allerlei items ter reparatie aangeboden: van een eenvoudig schemerlampje tot en met een kerstaandenken met verlichting, van een broodrooster tot papierversnipperaar en van waterkoker tot en met audiotoren.

De mannen van het Repaircafé proberen u op dezelfde dag te helpen, maar soms moet u even geduld hebben en gaat het iets langer duren. Soms moeten mensen teleurgesteld worden, maar tot nu toe zijn dat er maar weinig geweest.

Gastvrouw Jeannette Brinkman van Kringloop Ameide denkt altijd mee en weet soms ook nog een creatieve oplossing. Bovendien voorziet ze de mannen trouw van een lekker bakkie troost.

Openingstijden Repaircafé:  van 10.00 tot 12.00 uur op dinsdagmorgen

 

 

Van links naar rechts op de foto: Wim den Hartogh, Wim van de Berg, Harry de Muinck en Ab Kon

 

Opening

Onder de vlag van Ameide Duurzaam gaan we dit najaar in Ameide starten met een Repair Café. In de Kringloopwinkel Ameide (Aaksterveld 2) is ons ruimte geboden. Tot nu toe hebben we daarvoor twee mensen bereid gevonden: de heren Harry de Muinck en Wim den Hartog. We mikken op 1 oktober van dit jaar als openingsdatum. We hopen dat het coronavirus dan verslagen is en we de draad van het gewone leven weer op kunnen pakken. Voorlopig zal het café één dagdeel in de week open zijn en u hoort nog wanneer dat is. 

Gedachte achter Repaircafé

Wat is de filosofie achter het Repair Café? Eigenlijk dezelfde als bij de kringloopwinkel: zonde om dingen weg te gooien die nog bruikbaar zijn. Of nog makkelijk te repareren zijn. Het koffiezetapparaat weigert. Maar misschien kan de handige klusser van het Repair Café het met een eenvoudige reparatie weer aan de praat krijgen.

We zijn er aan gewend geraakt om dingen die haperen weg te gooien. Kopen is goedkoop en repareren is duur. Maar het besef komt de laatste tijd op dat we zo niet kunnen doorgaan. Grondstoffen worden schaars en de afvalbergen groeien. Repareren dus. Het is gewoon ouderwetse zuinigheid en degelijkheid en daar is niks mis mee, integendeel!

Wat kunt u naar het Repair Café brengen? Geen koelkasten, wasmachines en computers. Het gaat om het kleinere spul zonder ingewikkelde technologie: een lampje, een snelkoker, een koffiezetapparaat.

De klussers doen het werk belangeloos. De reparaties zijn dan ook gratis. Er staat wel een potje op tafel waar u iets in kan doen als blijk van uw waardering. En ter bestrijding van de onkosten.

We hopen op deze manier ons steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving waarin reparatie weer normaal wordt.

Voor de duidelijkheid nog dit:

  • De klussers komen niet bij u thuis.
  • Als iets niet meer te repareren is, moet u het defecte apparaat zelf afvoeren.