Pluktuin bijBram vanaf maandag 15 juli open

Wie wel eens op het terrein van bijBram (Prinses Marijkeweg)  geweest is, weet dat daar van alles leeft, groeit en bloeit. Het bestuur van Ameide Duurzaam vroeg zich af of hier geen mogelijkheden liggen voor een pluktuin waar de bewoners van onze dorpen in het bloeiseizoen bloemen kunnen kopen. Biologische bloemen die niet met gif bespoten zijn, zodat de insecten die daardoor aangetrokken worden niet het loodje leggen. Er wordt in de bloementeelt ontzettend veel gif gebruikt en als stichting Ameide Duurzaam leek het ons goed om zo’n biologische pluktuin te ondersteunen.

En nu is het dan zo ver. De pluktuin gaat open. “Het is geen commercieel project, we vinden het leuk als mensen bij ons op het erf komen en contact hebben met onze leden. Het is goed voor hen om onder de mensen te komen.……”

Dankzij haar achtergrond in de bloemen kan Gerda voor de zelfplukkers ook een boeket binden. “Ik kan tips geven, dan kunnen mensen het een volgende keer zelf. Ook geef ik uitleg over de manier van knippen. Voor 5 euro heb je bij ons een mooi boeket.”

Dus maak een praatje, pluk een bos bloemen, geniet en kom nog vaak terug!
O ja, het is ook nog mogelijk om vrijwilliger te worden. Spreek Gerda aan of mail naar gerda: gerda@bijbram.nl

Ameide Duurzaam zoekt klimaatcoach

Toe aan een leuke uitdaging? Vind je klimaat, duurzaamheid, energiebesparing en vergroening belangrijk? Meld je dan aan voor de opleiding tot #klimaatcoach. Als #klimaatcoach word je in drie dagen opgeleid om zelf cursussen te geven. In deze opleiding is onder andere #klimaatpsychologie belangrijk:

  • Hoe geven we mensen inzicht in wat er op ’t ogenblik speelt op het gebied van klimaat en duurzaamheid?
  • Hoe voeren we het gesprek zonder ruzie te maken?
  • En hoe kunnen we onze inzichten praktisch toepassen?

Meer weten, zie https://www.klimaatgesprekken.nl/

Enne......... de gemeente Vijfheerenlanden betaalt de training!
Belangstelling? Mail sjanse@xs4all.nl

Gemeente Vijfheerenlanden plaatst gratis vleermuiskasten

Door het isoleren van spouwmuren verliezen vleermuizen hun plekjes. Vleermuizen zijn echte insectenbestrijders. Ze kunnen wel 3000 insecten, zoals muggen en motten, per nacht eten. En het zijn nog beschermde dieren bovendien.

De gemeente Vijfheerenlanden wil graag gratis #vleermuiskasten komen ophangen. Aan het ophangen van de kast, zitten enkele voorwaarden:
De kast moet minimaal 3 meter boven de grond worden geplaatst;
Er moet voldoende ruimte op de gevel zijn voor een kast (ca. 100x70x20cm);
Er moet genoeg ruimte zijn om met stijgers of een hoogwerker de kasten op te hangen;
De kast mag niet boven een deur of raam geplaatst worden.

Belangstelling of wilt u meer weten? Stuur een berichtje naar duurzaam@vijfheerenlanden.nl

Meer informatie

Meer informatie over het ecologisch onderzoek dat de gemeente gaat uitvoeren om vleermuizen en andere gebouw bewonende soorten te 

beschermen is te vinden op de website van de provincie: provincie-utrecht.nl/soortenmanagementplan. Meer informatie over natuurvriendelijk isoleren is te vinden op natuurvriendelijkisoleren.nl.

Bierproeverij Termei schenkt €200,- aan Lekprikkers

200 euro voor de Lekprikkers!
Dat mooie bedrag ontving coördinator Rob de Wit uit handen van Arjan de Jong, Martin Bal, Camiel en Jelle de Haan, de organisatoren van Bierproeverij Termei. Rob heeft de mannen natuurlijk hartelijk bedankt voor dit royale gebaar! Hij geeft aan vooral bijzonder blij te zijn met de erkenning van en waardering voor het werk van de Lekprikkers!


Veel vuil opgeprikt tijdens landelijke 'Opschoondag'

Landelijke 'Opschoondag' 23 maart

Binnenkort wordt in heel Nederland voor de 22e keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd. Wij, als Lekprikkers, doen hier natuurlijk ook graag aan mee. Voor ons wordt dit dan de 4e keer.
Op zaterdag 23 maart is het zover. Deze dag is met name bedoeld om een stukje bewustzijn te creëren. We willen zichtbaar (met hesjes) door Ameide en Tienhoven lopen en daarmee aangeven dat afval niet op straat thuishoort. Tegelijkertijd worden alle straten dan schoongemaakt.
We verzamelen dit jaar in de Sionkerk aan de Prinsengracht nr. 28. Ook nu zorgen we ervoor dat voor diegene die nog geen materiaal heeft, er grijpers, zakken, handschoenen en hesjes beschikbaar zijn. Waardlanden zorgt er ook op deze dag voor dat we voldoende materiaal hebben.
Vanaf 09.30 uur worden jullie bij de kerk verwacht. Daar wacht de koffie/ thee en limonade en om ca. 10.00 uur gaan we in groepjes door Ameide en Tienhoven aan de Lek. Het zal fijn zijn als er naast de huidige groep van ruim 45 prikkers nog meer volwassenen en kinderen enthousiast gemaakt kunnen worden. Daarom: nodig uw buren, vrienden en andere bekenden uit en laat de inwoners van onze mooie dorpen zien dat we voor een schoon en zwerfafval vrij dorp zijn.
De beide basisscholen worden natuurlijk ook benaderd en geïnformeerd over het nut van deze dag.
Kom op de fiets omdat verschillende straten wat verder uit het centrum liggen, zodat ook de ‘buitengebieden’ schoongemaakt kunnen worden.

Zwerfafvalraper Rob de Wit in het zonnetje

Het was een toevallige ontmoeting die leidde tot de oprichting van De Lekprikkers. Een van de initiatiefnemers van deze enthousiaste groep zwerfafvalrapers is Rob de Wit uit Ameide. Na zijn pensioen besloot Rob vrijwilligerswerk te gaan doen. ‘Tijdens mijn lange wandelingen in het buitengebied van Ameide viel me op hoeveel zwerfafval er overal lag, vooral veel plastic. Ik ergerde me eraan. Het gaf niet alleen een rommelige aanblik, maar het is ook schadelijk voor de natuur.’ Tijdens een wandeling ontmoette Rob iemand die bezig was zwerfafval te ruimen. Wat volgde was een inspirerend gesprek, waarin ze dezelfde ideeën deelden. Deze ontmoeting leidde tot de oprichting van De Lekprikkers, een groep die zich inzet voor een mooi en schoon gebied bij Ameide en Tienhoven aan de Lek.

Meer lezen? Zie Nieuwsbrief Waardlanden

Make the switch

Wil jij minder weggooien? Met deze kleine switches in je dagelijks leven voorkom je een heleboel afval. Je verspilt minder grondstoffen en CO2, geniet meer van wat je hebt én bespaart ook nog eens geld. Ontdek op deze pagina wat jij kunt doen!

Veel animo landelijke opschoondag

Zaterdag 18 maart organiseerden de Termeise Lekprikkers net als op heel veel plaatsen in Nederland ook een opschoondag. Tussen de 40 en 50 mensen (en heel belangrijk: ook kinderen) gaven gehoor aan de oproep en kwamen heel Ameide, Tienhoven aan de Lek en omgeving zwerfafvalvrij maken.
Medewerkers van Waardlanden zorgden ervoor dat iedereen met de juiste materialen aan de slag kon en medewerkers van Fien Wonen staken ook de handen uit de mouwen en beloonden alle vuilprikkers na afloop met een lekkere attentie. 

Geslaagde Duurzaamheidsmarkt

Zaterdag 11 maart 2023 hield Ameide Duurzaam in samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden, het waterschap Rivierenland en deplaatselijke Coöp supermarkt een Duurzaamheridsmarkt bij het winkelcentrum. Hoe mooi dat juist de afgelopen week de laadpaal geplaatst was, zodat er volop aandacht gegeven kon worden aan VoorDeelAutoAmeide. Een initiatief om met elektrische deelauto's in Ameide te starten. 
Verder was er aandacht voor het Repaircafé, het OV en allerlei mogelijkheden om subsidies aan te vragen Ameide en Tioenhoven aan de Lek groener te maken.

Duurzaam communiceren

Hieronder leest u een interessant artikel van Hilde Wijnen gepubliceerd in Down to Earth (febr. 2023) Klik op de foto om het volledige artikel te lezen.

Inzicht met duurzame huisscan

Als je graag je huis wilt verduurzamen, maar niet weet waar je moet beginnen, is een duurzame huisscan wellicht iets voor jou. Je kunt daarvoor ook nog eens  een 'energiebespaarlening' tegen 0% rente afsluiten. 
Zie Duurzaam Wonen.

Hey Viespeuk

Ameide Duurzaam ondersteunt de actie van Afvalverzameldienst Waardlanden om de de strijd aan te gaan tegen sigarettenpeuken van harte!
Ook onze eigen Lekprikkers 'prikken' per ronde heel veel peuken. 
Dus een mooi tip voor de feestdagen: Ken je iemand in de omgeving die rookt? Geef hem een draagbare zak-asbak cadeau!
Zie voor meer informatie Hey viespeuk

Comfortabel warm met 60 graden

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO₂. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. 
Kijk op Zetmop60, kies jouw cv-ketel en via een handig filmpje zie je hoe simpel je je ketel op 60ºC kunt instellen.

50 tips om energie te besparen

Wilt u een lagere energierekening, comfortabeler wonen en bijdragen aan een beter milieu? Gas en stroom besparen is heel simpel met deze 50 slimme bespaartips.

Wist u bijvoorbeeld dat u bijna 100 euro per jaar kunt besparen als u de ruimte rond de radiatoren vrijhoudt? En dat u onnodig vocht in de koelkast voorkomt door eten af te dekken? Dat is handig, want met minder vocht in de koelkast werkt hij beter.

Meer tips? Zie: 50 tips om energie te besparen

Zie ook: Nationale Klimaatweek 2022

 

 

Gratis energiescan via Ameide Duurzaam

Wilt u uw woning energiezuiniger maken?  Door een (gratis) energiescan van uw woning te laten maken, weet u waar er in uw woning energie weglekt en kunt u aan de slag. Dat kan soms al met heel  simpele  oplossingen.

U kunt via Ameide Duurzaam een energiecoach bij u langs laten komen. Reageren kan via  info@ameideduurzaam.nl Wees er snel bij, want we hebben slechts beperkte capaciteit beschikbaar.

Meedenken over windturbines in gemeente Vijfheerenlanden

De gemeente Vijfheerenlanden wil meer schone energie opwekken om klimaatverandering tegen te gaan. Ons doel is om 25% van de elektrische energie die wordt gebruikt binnen de gemeente duurzaam op te wekken in 2030. Om dit te bereiken moet er nog een hoop gebeuren. Op dit moment wordt ongeveer 10% van de energie duurzaam opgewekt in Vijfheerenlanden.

Een deel van de extra schone energie zal worden opgewekt door zonnepanelen op daken. Maar met alleen zonne-energie kunnen we de doelstelling niet halen. Daarom zoekt de gemeente ruimte voor extra windturbines in de gemeente.

De keuze voor windturbines heeft gevolgen voor de inwoners van de gemeente. Daarom willen we graag uw mening horen. 

Misschien willen uw buren, collega’s, familie en kennissen in Vijfheerenlanden ook meedoen. Wilt u ze de website doorgeven? https://vijfheerenlanden.raadpleging.net

Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hun mening geven. Ze kunnen meedoen aan het onderzoek tot en met 30 september 12:00 uur. 

Wilt u het rapport van dit onderzoek ontvangen? 

  • Het rapport van dit onderzoek komt op de website van de gemeente te staan. U kunt het rapport ook per mail ontvangen. Stuur daarvoor een mail met in de titel 'PWE rapport 2022' naar duurzaamheid@vijfheerenlanden.nl.
  • De gemeenteraad gaat graag met u in gesprek tijdens het Vijfheerenlanden-plein op 6 oktober 2022. De bijeenkomst start om 20:00 uur en vindt plaats in Vianen. Op deze avond zullen ook diverse deskundigen en andere betrokkenen hun visie geven. 

Kring Geloof en duurzaamheid wordt vervolgd

In het afgelopen seizoen hadden we een serie mooie avonden aan de hand van het boekje Eenvoudig leven. Op de laatste kringavond stelden sommige deelnemers voor om in het nieuwe seizoen door te gaan met het thema Geloof en duurzaamheid. Ik heb mij bereid verklaard om daar weer leiding aan te geven. Het is de bedoeling om, net als vorig jaar, drie avonden voor de Kerst en drie avonden na de Kerst te plannen. Verdeeld over De Hoven en de Sionkerk. Ik heb nu acht aanmeldingen; er kunnen dus nog wel wat mensen bij.

Vorig jaar hebben we zes van de acht hoofdstukken uit het boekje Eenvoudig leven gelezen. Mijn voorstel is om de overige twee hoofdstukken daarvan eerst te nemen en dan een ander boekje te kiezen.

De eerste avond wordt gehouden op 25 okt.  We beginnen om 20.00 uur in De Hoven en om 19.45 uur is er koffie. We bespreken dan uit Eenvoudig leven hst. 3. ‘Verlangen naar het goede’.  We hopen op goede avonden. De noodzaak om ons op dit onderwerp te bezinnen is er niet minder op geworden in de laatste maanden. Integendeel.

U kan zich voor deze kring opgeven bij Nanda Oevermans:  luuknanda.oevermans@gmail.com of 06.15124039. Zij coördineert de zakelijke kant van deze kring.

Sam Janse

Enquête concept vervoersplan

De provincie Utrecht heeft in het concept-vervoersplan opgenomen dat de rechtstreekse avondverbinding Utrecht-Ameide en vice versa wordt hersteld. In deze enquête wordt het draagvlak gepeild voor dit en andere voorgenomen besluiten. Het is belangrijk dat er heel veel mensen aangeven dat de rechtstreekse avondverbinding naar Ameide hersteld wordt.
Vul enquête in en beantwoordt de vraag over lijn 94 positief: https://formulieren.provincie-utrecht.nl/.../enquete...

Lobby AmeideDuurzaam succesvol!

Heel goed nieuws voor Ameide/Tienhoven! De verwachting is dat de avondverbinding Utrecht-Ameide/Tienhoven eind dit jaar (nov/dec) weer zal gaan rijden. Het is uiteraard wel belangrijk dat er voldoende mensen van de avondverbinding gebruik zullen maken om de verbinding niet opnieuw in gevaar te laten komen. Vanuit Ameide Duurzaam zullen we ons best doen om het gebruik van het OV van en naar Utrecht te promoten!
Met dank aan de inspanningen van met name Arie Mesker namens AmeideDuurzaam!

Wordt vervolgd!

Milieutip: Vriezer op tijd ontdooien spaart energie

Een schone vriezer verbruikt aanzienlijk minder energie. Volgens informatie van Eneco kan een klein ijslaagje (volgens sommige bronnen 2 millimeter) er al voor zorgen dat de vriezer 10% meer energie verbruikt om te koelen.

Voor meer informatie zie hier.

Ameide/Tienhoven actief op landelijke Opschoondag

Zaterdag 19 maart ging een gele tornado door Ameide.......... Gewapend met prikker en vuilniszak bonden zo'n 40 jongeren, oudere jongeren en jongere ouderen in een geel hesje de strijd aan tegen zwerfafval. In zijn 'aftrap-speech' benadrukte Rob de Wit, het opperhoofd van de Lekprikkers, de goede samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden en reinigingsdienst Waardlanden. Uiteraard met een bedankje erbij voor de gastvrijheid van de familie Verheij, die hun fruitschuur als startpunt ter beschikking hebben gesteld.  

Ameide Duurzaam ontwikkelt Deelautoplan

College B&W neemt poolshoogte

In de afgelopen maanden ontwikkelde Ameide Duurzaam een Deelautoplan waarvoor vanuit de Gemeente Vijfheerenlanden veel interesse bestaat. VoorDeelauto Ameide maakt het voor alle inwoners van Ameide en Tienhoven aan de Lek mogelijk enkele elektrische auto’s te delen. Uit een Interessepeiling blijkt veel belangstelling voor het initiatief. Ook de gemeente is enthousiast en maakt een vliegende start mogelijk door hulp bij het zoeken naar de juiste standplaats met laadpaal voor de auto’s en toezegging van financiële ondersteuning.

De fotosessie tijdens het bezoek was kort en bondig. Ameide Duurzaam had voor de foto een laadpaal in de koffer; deze stond er symbolisch snel! Onze eigen wijkambassadeur Jan Ottevanger hoefde alleen maar te vragen met de neuzen dezelfde kant op te gaan staan en de foto was gelukt! De aanwezige wethouders van de Gemeente Vijfheerenlanden bieden een constructieve samenwerking.

VoorDeelauto Ameide gaat een nieuwe fase in!

19 maart Landelijke Opschoondag

Zaterdag 19 maart komen de Lekprikkers en wie maar wil helpen om Ameide-Tienhoven schoon te krijgen in actie!
Verzamelen: bij de fruitschuur van de familie Verheij aan de Prinsengracht (achter huis nr. 79).
Materiaal als prikkers, vuilniszakken en hesjes ligt klaar!

09.30 uur  koffie / thee / limonade
10.00 uur in groepjes door Ameide en Tienhoven.
Opgeven: robwit6@gmail.com

Ook beide basisscholen worden benaderd en geïnformeerd over het nut van deze dag.

Coöp in gesprek met Ameide Duurzaam

In het Kontakt van donderdag 17 februari 2022 staat een interview van Anne Marie Hoekstra met Arjan de Jong, eigenaar van de Coöp in Ameide en Sam Janse namens Ameide Duurzaam. Uiteraard gaat het over duurzaamheid. Wat heeft de Coöp al gerealiseerd op dit gebied en waar liggen er nog mogelijkheden.
Lees hier het hele interview

Milieu tip 4

Haal de natuur uw tuin in! Vraag een Tuiny Forestpakket aan

Uit uw raam kijken en veel groen zien. Bloeiende bomen en struiken vol met zingende vogels. Lekker in de schaduw zitten tijdens warme dagen. Wilt u dat ook? Vraag dan een Tuiny Forestpakket aan.

Planten en bomen

Een Tuiny Forest is een inheems bos en geschikt voor 6m2 (achter)tuin. Er staan 10 verschillende soorten planten en bomen in. Wij bieden u een Tuiny Forestpakket aan tegen een aantrekkelijke prijs. Een pakket vol gifvrij gekweekte, inheemse planten kunt u nu bestellen voor €24,95 (winkelwaarde €124,95). We stellen hiervoor kortingscodes beschikbaar in samenwerking met IVN natuureducatie. Wees er snel bij, want we kunnen 50 kortingscodes aanbieden.

Aanvragen

U kunt het pakket met korting aanvragen. Heeft u interesse om uw tuin een stukje groener te maken? Vraag dan vóór 28 februari een kortingscode aan via het formulier van IVN Natuureducatie.

Meer weten

Meer weten over Tuiny Forest? Kijk dan op de website van IVN Natuureducatie: Tuiny Forest | IVN

Milieu tip 3

In ons eigen dorp (sorry, heel officieel stad) Ameide kun je zelfs voor je parfum een duurzame oplossing kiezen. Je hoeft je flesje niet weg te gooien! Hervul je flesje met je favoriete geur. 

Nadat je je eerste flesje gekocht hebt, kan je die laten hervullen. Je betaald dan alleen voor de parfum.

Te koop bij onze eigen DA Drogisterij in Ameide!

Vacature

Milieu tip 2

Actueel project: VoorDeelAuto Ameide, een initiatief van Ameide Duurzaam met doelstelling klimaatbewust autogebruik stimuleren en elektrisch rijden te promoten.
We onderzoeken momenteel hoe autogebruik slimmer en duurzamer kan tegen lagere kosten, zonder gedoe over aanschaf/inruilen, onderhoud, afschrijving, verzekering, zonder gebruik van fossiele brandstof en met meer parkeergemak. 
Autodelen kan in onze dorpsgemeenschap een succes worden als er genoeg animo voor is. Bij voldoende interesse gaan we snel van start!

 

Scan de QR-code of ga naar https://nl.surveymonkey.com/r/9YFQM6S

Milieu tip 1

Compliment voor deze Termeise roker. Verdient navolging.
Heeft u ook een milieu tip? Mail hem ons en wij delen dit tip via deze site en onze Social Media.

Voedselverspilling tegengaan

Met de app TooGoodToGo is het heel eenvoudig om samen iets te ondernemen tegen voedselverspilling. Lokale supermarkten, bakkers enz. doen hun overgebleven (nog goede) producten in een Broodbox of Magic Box. Deze zijn dan voor weinig geld te koop. Je kunt in de app zelf instellen hoe ver de winkels vanaf jouw huis mogen zijn. Je reserveert via de app een box en kunt hem dan op de aangegeven tijd ophalen. Je hoeft verder aan geen enkele voorwaarde te voldoen!

Groene dominee Sam dolblij met klimaatoproep van de paus: 'Eindelijk wordt ook het groene woord gepredikt'

Traktatie voor De Lekprikkers
(24 juli 2021)

Zaterdag 24 juli, werden 'De Lekprikkers' uit Ameide en Tienhoven aan de Lek getrakteerd op een kop koffie en een heerlijk stukje gebak bij Bistro Bientje. De groep van ruim dertig leden werd door de Stichting Kringloop Ameide in het zonnetje gezet. Het wordt ook door deze stichting zeer gewaardeerd dat de vrijwilligers van 'De Lekprikkers' zich inzetten voor een schoon Ameide en Tienhoven aan de Lek en hierdoor tegelijk de natuur minder belasten met ons afval. Het echtpaar Sander en Sabine van Veen van Bistro Bientje deed er alles aan om de groep vuilprikkers een gezellige morgen te bezorgen. Mensen die zich ook willen aansluiten bij de groep vuilprikkers kunnen zich aanmelden via tel. nr.  06 39 68 91 90 (Rob de Wit).

Ameide Duurzaam vraagt aandacht OV-verbinding met Utrecht
(23 juli 2021)

Namens Ameide Duurzaam zijn alle fractievoorzitters van de gemeente Vijfheerenlanden aangeschreven om druk uit te oefenen  richting Provinciale Staten om hen te bewegen het Openbaar Vervoer tussen Utrecht en Ameide/Tienhoven in de avonduren zo snel mogelijk weer terug te brengen op het niveau van voor de lockdown.  Op dit moment is er vanaf 's avonds 19.00 uur geen rechtstreekse verbinding meer tussen Ameide en Utrecht. Er dient overgestapt te worden bij halte Meerkerk A27, waar de situatie overdag al zeer onoverzichtelijk is, laat staan 's avonds. 

Zie Artikel AD Rivierenland
Lees hier de brief naar de fractievoorzitters.
Lees hier een persoonlijk reisverslag van een regelmatig gebruiker van het OV.

Luister hieronder naar het interview van RTVUtrecht met Arie Mesker

 

Aankoop grond in Lekuiterwaarden door het Zuid-Hollands Landschap
(21 juli 2021)

Ook al behoren we als gemeente Vijfheerenlanden nu tot de provincie Utrecht, we vallen nog steeds onder het Zuid-Hollands Landschap. Er zijn concrete plannen om meer grond in de uiterwaarden van de Lek aan te kopen. 

In de Achthovense Uiterwaarden beheren we diverse natuurgebieden.
Die zijn groen gemarkeerd. Het tussenliggende land is oranje gekleurd.
Daar heerst op dit moment een monocultuur: het land is gericht op maximale voedselproductie.

Het Zuid-Hollands Landschap gooit het over een andere boeg.
Onze boswachters zetten juist in op biodiversiteit. Door mest- en gifstoffen te verwijderen kan de natuur in alle rust herstellen. Het wordt weer een rijk en gevarieerd gebied, waarin tal van planten en dieren zich thuis voelen.

Met jouw steun kunnen we de oranje gebieden aankopen en er één groot natuurgebied van maken!

Klik hier voor meer informatie over aankoopplannen van het Zuid-Hollands Landschap

Klik hier voor de mogelijkheden om natuur aan elkaar te k(n)open

Termeise emeritus predikant Sam Janse schrijft bijbelstudieboek
‘Eenvoudig leven’
                                                          (19 juni 2021)                                                         

AMEIDE • De Termeise emeritus predikant Sam Janse heeft samen met anderen een boekje geschreven over Bijbel en duurzaamheid: ‘Eenvoudig leven. ‘

Het boek bevat bijbelstudies over het goede leven. De schrijvers laten daarin zien dat de bijbel onze problemen van klimaatverandering en zeespiegelstijging natuurlijk niet kent, maar toch wel iets te zeggen heeft over duurzaam leven. “Als God onze Schepper is, zullen we met respect omgaan met zijn aarde en met onze medeschepselen”, aldus Sam Janse. “Met aarde lucht en water, met mens en dier en plant.”

In acht Bijbelstudies wordt dit uitgewerkt. Daarnaast staan er ‘groene levensverhalen’ in van mensen die proberen ernst te maken met deze boodschap en vertellen hoe ze duurzaam leven. De schrijvers vinden het belangrijk om niet vanuit een zure zuinigheid te zeggen wat er allemaal niet meer mag als je duurzaam leeft, maar om te laten zien wat we al hebben. Dan hoeft er een heleboel niet meer.

Sam Janse: “Eenvoudig leven is aandachtig leven met oog voor de kleine wonderen die je omringen: een zonsondergang, de ooievaar die overvliegt, het jonge veulen in de wei. We denken vaak dat ‘meer’ en ‘duurder’ en ‘verder’ ons gelukkig maakt, maar de Bijbel ontmaskert dat. Jezus noemt dat ‘het bedrog van de rijkdom’. De huidige reclame doet daar volop aan mee en belooft je van alles, maar maakt het niet waar. En onze planeet gaat eraan kapot.” Geïnspireerd door de Bijbelse boodschap zeggen de schrijvers (drie theologen en een econoom) dat het anders kan.

Gespreksvragen en praktische hints maken dit boekje geschikt voor gespreksgroepen. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd: Teken eens een blad van een boom na en ontdek de schoonheid ervan. Nodig een imker uit om iets over bijen te vertellen. Vraag aan je kerkenraad of er beleid is om duurzaam leven te stimuleren.

Janse: “Ik zie een verschuiving. Mensen ontdekken steeds meer dat we op deze grote voet niet verder kunnen. We moeten het alleen nog omzetten in een andere levensstijl. Heel concreet, heel praktisch. Dit boekje wil daarbij helpen.”

Het boek is uitgegeven bij Kok Boekencentrum in Utrecht, telt 125 pagina’s en kost 12,99 euro.

Goed teken of .............. (8 mei 2021)

Bij het winkelcentrum zijn deze drie volle prullenbakken gefotografeerd en aan het Aaksterveld een overvolle hondenpoepbak. Een goed teken dat bewoners hun afval netjes willen opruimen. Tegelijk een oproep aan de gemeente Vijfheerenlanden en afvalreiniger Waardlanden om te zorgen dat mensen hun afval ook kwijt kunnen.

Oproep Lekprikkers aan alle burgers van Ameide (30 april 2021)

Lekprikkers Rob de Wit en Herman Kanselaar hebben bij het Winkelcentrum van Ameide een oproep geplaatst aan alle burgers van Ameide. De oproep complimenteert de inwoners dat ze hun afval komen scheiden en vraagt om het afval ook in de daarvoor bestemde containers te deponeren en niet ernaast. Samen maken we Ameide groener en schoner! 

Ook Lekprikker worden? Bel (o6-39689190) of mail (robwit6@gmail.com) naar Rob de Wit.

Column Sam Janse, de groene dominee van Ameide (14 april 2021)

In het Nederlands Dagblad van 14 april lezen we een mooie column van onze grote initiatiefnemer van Ameide Duurzaam en Lekprikker Sam Janse.
In deze column gaat Sam in op het vuilprikken en als 'groene dominee' noemt hij ook twee aanvullingen op de Tien Geboden: 'Gij zult geen vuil wegwerpen' en 'Gij zult het vuil van uw naaste oprapen'.

Lees hier de tekst van de hele column.

Lekprikkers bergen wrak (26 maart 2021)

Boskalis had het niet sneller kunnen doen: de berging van het wrak van een bootje dat al een poos in de uiterwaarden tussen Ameide en Slot Herlaar lag. Herman Kanselaar: ‘Bij Achthoven ligt nog een stuk ervan. Mensen hebben het in tweeën gezaagd en het water in geschoven. Bij hoog water spoelt het dan steeds verder ’. Het was al uit elkaar aan het vallen. Stukken kunststof en purschuim lagen ernaast. De Lekprikkers vonden dat het daar niet hoort en besloten het te bergen. Rob de Wit, Wout Molenaar, Herman Kanselaar en Sam Janse  hebben het wrak uit het riet getrokken en op de aanhangwagen van Herman gekregen. Voor het verder dobbert, richting Noordzee en Atlantische Oceaan. Alle beetjes helpen.

Landelijke opschoondag 20 maart 2021

Ook in Ameide is er hard gewerkt door vuilopruimgroep 'de Lekprikkers' aangevuld met inwoners (een groep van zo'n 40 á 50 kinderen en volwassenen) om Ameide netjes te maken. Na koffie/limonade bij de Sionkerk ging iedereen in tweetallen op pad om de aangewezen straten te ontdoen van afval. Na zo'n anderhalf uur afval prikken was Ameide weer een heel stuk schoner.